Aandelen kopen

Aandelen kopen is voor veel mensen de basis van beleggen. Het is dan ook een vorm van beleggen waar je het meest mee kunt omdat het zeer uitgebreid is. Aandelen vormen daarnaast de oudste en populairste manier van beleggen. Het kopen van aandelen is een manier om invloed uit te oefenen op de manier waarop een bedrijf zijn werk doet. Hoe meer aandelen je hebt, hoe groter jouw invloed namelijk wordt.

Dit is echter voor veel mensen niet de reden om te beleggen. Het is veel eerder een wijze van extra rendement genereren op een vrij betrouwbare en risicoloze manier, zo lang je de aandelen die je koopt, zoveel mogelijk spreidt over verschillende regio’s, sectoren en indexen. Naast het zelf aankopen van aandelen, zoals bij banken of via bepaalde handelshuizen, kun je er ook voor kiezen om te speculeren op koersen van aandelen. Dit kan bij veel brokers online.

aandelen kopen
Betrouwbaar en Online

Beste Brokers voor aandelen

Beste Crypto Exchange
Meer dan 175 digitale valuta
  • Slechts €0,25 per transactie
  • Perfect om te beginnen met beleggen
stars
4.5 / 5
MT4 beschikbaar
+ gratis proefaccount
  • Meer dan 300 instrumenten voor CFD
  • Aantrekkelijke bonussen en promoties
stars
3.5 / 5
Beste Online Broker
Handelen op 50 beurzen
  • Lage servicekosten bij beleggen
  • Marktleider in Nederland
stars
5 / 5
Gratis proefaccount
+ een van de beste CFD brokers
  • Ruime keuze uit meer dan 2000 instrumenten
  • Gebruikersvriendelijk handelsplatform
stars
5 / 5

Wat zijn aandelen?

Wanneer je gaat beleggen, dan zal je in de meeste gevallen dus bij aandelen uitkomen. Het is echter voor heel veel mensen niet goed duidelijk wat aandelen eigenlijk zijn. Daarom is het goed om een korte uitleg hierover te krijgen.

Uiteindelijk is een aandeel niets anders dan een bewijs dat je eigenaar van een stukje van het bedrijf bent geworden, dat het aandeel heeft uitgegeven bent. Een bedrijf geeft deze aandelen uit om geld te verzamelen. Met dat geld kunnen zij bijvoorbeeld investeringen doen om het bedrijf te laten groeien. Wanneer het bedrijf dan groeit, dan wordt jouw aandeel meer waard. Feitelijk zijn aandelen niets meer dan een stukje waarde die onderdeel uitmaakt van de totale waarde van een bedrijf. Alle uitgegeven aandelen van een bedrijf, maal de koers is de waarde van het bedrijf dat aan de beurs genoteerd staat.

Hoe kun je aandelen kopen?

Het is goed te begrijpen dat je ook wilt beleggen. Veel beleggers hebben de afgelopen decennia namelijk veel winst gemaakt. De vraag die je dan misschien hebt is hoe je dan aandelen kunt kopen. Dit is immers ook niet gemakkelijk. Je kunt bijvoorbeeld niet naar de winkel gaan om daar een aandeel te kopen. Je kunt ook niet rechtstreeks naar het bedrijf gaan waarin je wilt investeren.

Een optie is om naar je bank te gaan en te vragen welke mogelijkheden zij bieden. Zij hebben vaak investment counselors die voor jou de aandelen kunnen kopen. Het nadeel is dat ze daar commissie voor vragen, vaak 1% van je portfolio en nog wat andere kosten. Als je echt zelf wilt gaan beleggen open je gewoon een rekening bij een online broker. Brokers zijn tussenpartijen die voor jou de handel in aandelen, of het speculeren daarop, faciliteren. Met een beleggingsrekening kan je aandelen aanschaffen. Vervolgens kun je ze ook weer verkopen op elk geschikt moment van de dag.

De waarde van aandelen

Elk aandeel heeft zijn eigen waarde. Dit is een belangrijk feit om te weten. Dit is namelijk belangrijk voor het bepalen van de strategie die je gaat volgen. Als je geld wilt verdienen moet je immers aandelen vinden waar je iets mee kunt. Dit kunnen aandelen zijn die laag staan en snel stijgen. Dit is een idee voor de korte termijn. Je kunt ook voor meer stabiele aandelen gaan die al wat hoger staan en die gestaag stijgen. Dit is meer een strategie voor de lange termijn. Er zijn mensen heel rijk geworden met beide strategieën, dus de een is niet per se beter dan de ander. Het gaat bij beleggen ook vooral om jou als persoon. Wat past bij jou. Ben je iemand die onrustig wordt van koersschommelingen, dan is korte termijn handel misschien beter voor je dan lange termijn.

Hoe werkt beleggen?

Nu je weet dat er zoiets bestaat als een strategie voor de korte termijn en een strategie voor de lange termijn is het goed om te weten hoe je zelf ook kunt beleggen. Wat wel belangrijk is, is dat het in beide gevallen wel op hetzelfde neerkomt. Je koopt een aandeel voor een bepaalde waarde en je wilt datzelfde aandeel op een later moment voor een hogere waarde weer verkopen. Op korte termijn betekent dit dat er snel gehandeld moet worden; je wilt je winst sneller pakken. Sommige aandelen wisselen meerdere keren per dag van eigenaar. Soms ben je daardoor slechts enkele minuten eigenaar van een aandeel.

Lange termijn

Omdat de strategie op korte termijn betekent dat je wel heel veel tijd in beleggen in aandelen moet steken is dit vaak meer iets voor professionele beleggers. Daarnaast moet je bovenop het nieuws zitten of op de een of andere manier een beetje inside info weten te verkrijgen, zodat je kunt anticiperen op koersschommelingen. Meer gebruikelijk voor particulieren is het om een strategie voor lange termijn te kiezen. Je speculeert er dan op dat het aandeel over een wat langere tijd in waarde zal stijgen. Dit kan enkele maanden zijn, maar meer gebruikelijk is het om de aandelen enkele jaren vast te houden, of zelfs meerdere tientallen jaren. Aan de hand daarvan kan je dan op latere momenten in je leven wat geld verdienen. Bij deze strategie komt ook veel kennis kijken, want je moet natuurlijk wel weten hoe markten bewegen, wat de onderliggende waardes van bedrijven zijn en de conjuncturen van de wereldeconomie doorzien.

Lange termijn strategie Aandelen: heb kennis!

Voor een strategie op lange termijn is het belangrijk dat je veel kennis opdoet. Vooral waar het gaat om de bedrijven waarin je je geld wilt investeren. Je moet weten wat het bedrijf van plan is en hoe die toekomstvisie tot stand moet gaan komen. Aan de hand daarvan kan je namelijk pas echt goed bepalen of het aandeel in waarde zal gaan stijgen. Dit kan best lastig te bepalen zijn, zeker wanneer je als beginner op de markt komt. Daarom kan het handig zijn om hulp in te roepen van experts op het gebied van beleggen. Vaak hebben zij alle kennis in huis.

Eerst oefenen

Het is verstandig om als beginner niet direct aandelen met echt geld te kopen. Daarom bieden veel brokers dan ook de mogelijkheid aan om eerst met een demo-account (nepgeld) te beleggen in aandelen. Dit houdt in dat je alles kan doen wat een echte belegger doet, maar dan met fictief vermogen. Het oefenen kan heel veel waarde voor je hebben. Je kan dan namelijk precies ontdekken wat er gebeurt bij elke keuze die je maakt. Daardoor ben je een beetje wijzer wanneer je uiteindelijk dan met echt geld aan de slag gaat als belegger in aandelen.

Succesvol worden

Wat vooral belangrijk is om te begrijpen is dat het zelden zo is dat je direct vanaf de eerste dag grote winsten zal boeken met beleggen. Het is juist zo dat echt succes in het beleggen pas komt wanneer je langer bezig bent. Dit is dan ook wat de meest beroemde investeerders van de wereld met elkaar gemeen hebben. Zij hebben allemaal lange tijd geoefend en ook verliezen meegemaakt. Dit maakte hen slimmer en slimmer en uiteindelijk gingen zij steeds meer winst boeken. Dit kan ook voor jou weggelegd zijn. Je blijft immers niet altijd een beginner in het beleggen.

Plezier hebben

Natuurlijk staat het geld verdienen met het beleggen in aandelen voorop. Dat neemt echter niet weg dat het ook belangrijk is dat je er plezier in hebt. Je kunt al snel ontdekken dat het bezig zijn met je aandelenportefeuille ook gewoon een leuke hobby kan zijn. Je kunt je er helemaal in verliezen en je kunt veel plezier halen uit het vinden van informatie. Daardoor wordt het beleggen dus ook al snel een hobby waarmee je je even geheel kunt ontspannen. Wanneer dit samengaat met meer geld verdienen, dan is dit natuurlijk ideaal. Dat maakt dan ook waarom beleggen zo populair is.